Soru: 74: Taşınırların Zilyetliğin Devri ile Kazanılması Nasıl Olur?
Cevap :
Cevap 74:Taşınır mülkiyetinin devri için zilyetliğin devri şarttır. Zilyetlik “teslimle†veya “teslimsiz†olarak devredilir. Zilyetliğin devrinin mülkiyeti kazanana geçirmesi için, bu hususta tarafların anlaşmış olmaları gerekir. Ayrıca taşınır mülkiyetinin intikali için zilyetliği devredenin, taşınır eşya üzerinde tasarruf yetkisi bulunması gerekir. Öyle ki; A, B’ye bir taşınırı kiraya verse, B bu taşınıra malik sıfatıyla zilyet olsa, B taşınırı devren kazanmış olmaz. Çünkü bu hususta tarafların anlaşmaları yoktur.
Taşınır mülkiyetinin devride eğer sebebe bağlılık ilkesi kabul edilirse borçlandırıcı işlemin geçersiz olduğu hallerde mülkiyet intikal etmediğinden her zaman “istihkak davası†ile eşya geri istenebilir. Soyutluk ilkesi benimsenirse mülkiyet borçlandırıcı işlem geçersiz olsa bile iktisap edene geçecek, ancak bu iktisap sebepsiz zenginleşme teşkil edeceğinden, “iade davası†ile TBK 82.ye göre “2 ve 10 yıllık süre†içinde istenebilecektir.
Taşınır mülkiyetinin devrine ilişkin sözleşmeler, taşınmaz mülkiyetinin devrinden farklı olarak, herhangi bir şekil şartına tabi değildir. Taraflar arasında taşınır mülkiyetinin nakli konusunda borçlandırıcı işlem olmasına rağmen malik borcunu ifa etmezse alacaklı mahkemenin verdiği eda hükmünü icra daireleri vasıtası ile yerine getirerek eşyaya zilyet olmuş ise, taşınır mülkiyetini iktisap etmiş olur.