Soru: 37.Olağan Zamanaşımı İle Kazanmanın Şartları Nelerdir?
Cevap :
a.Taşınmaz tapuda kayıtlı olmalıdır: Bu taşınmazın mutlaka tapuda kayıtlı olması gerekmektedir. Tapuda kayıtlı olmayan taşınmazlar olağanüstü kazanma yoluyla kazanılabilirse de, olağan zamanaşımı ile kazanılamaz. Taşınmaz, ya olağan zamanaşımı ile kazanacak kimsenin ya da murisin üzerine kayıtlı olmalıdır. Başka kişiler adına kayıtlı olursa kazanma sağlanmaz.
b.Taşınmazın niteliği: Sadece tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete konu olabilen taşınmazlar bu yolla iktisap edilebilir. Devletin hüküm ve tasarrufunda bulunan orman arazisi başkasının adına tapuya kayıt edilse dahi bu yolla kazanılamaz. ferdi mülkiyete konu olan mallar ancak kazanılabilir.
c.Şahsa ilişkin şart: Mülkiyeti kazanacak kişinin adının geçerli bir hukuki sebep olmaksızın mülkiyet sütununda malik olarak yazılması gerekir.
d.Zilyetliğe ilişkin şart: Yolsuz kayıt sahibi her şeyden önce taşınmaza malik sıfatıyla, iyi niyetle zilyetliği 10 yıl boyunca sürmelidir. Asıl malik tarafından davanın açılması halinde zilyetlik süresi kesilir. Valilik ya da kaymakamlığa başvurmak ise zilyetlik süresini kesmez.
Olağan zamanaşımı ile kazanmayı bir örnekte anlatacak olursak; Ahmet’e ait bir taşınmazı Mehmet sahte bir vekaletname ile Ayşe’ye satmış ve Ayşe adına tescil ettirmiş olursa, burada taşınmaz tapuya Ayşe adına yolsuz tescilli olarak kayıtlı olur. Ayşe iyi niyetli ise, işlemeye devam eden 10 yıllık sürenin hep Ayşe’nin zilyetliğinde geçmesine gerek kalmaz. Örneğin 8 yıl boyunca iyi niyetle sürdürülen zilyetlikte yolsuz tescil sahibi Ayşe’nin
ölmesi halinde, mirasçıları bu süreyi ekleyerek 10 yıla doldurması mümkündür.