Soru: 174:Taşınır Davasının Şartları Nelerdir?
Cevap :
Cevap174:
a)Zilyetliği rızası dışında kaybedenler; malı çalınmış, gasp edilmiş veya kaybolmuş kişiler bu davayı açabilir. A’nın malı B tarafından çalınır ve Ü’ye satılırsa, A’nın Ü’ye iade davası açma hakkı yoktur. Bu durumda A, Ü’ye taşınır davası açabilecektir.
b)Rızası dışında zilyetliği kaybeden kimsenin, hali hazır zilyedin üstün hak karinesini çürütmesi gerekir. Bunu için zilyetliği rızası dışında kaybeden ya;
*Hali hazır zilyedin zilyetliğini kötü niyetle kazandığını ispatlamalıdır. “Bir taşınırın zilyetliğini iyi niyetle edinmemiş olan kimseye karşı önceki zilyet, her zaman taşınır davası açabilir. Eğer önceki zilyet de, zilyetliği iyi niyetle edinmemiş ise sonraki zilyede karşı taşınır davası açamaz†(TMK991).Mesela hırsız H’nin çaldığı malı, Y de ondan çalarsa; H Y’ye karşı taşınır davası açamaz.
*Ya da, sadece zilyetliğine iradesi dışında son verilmiş olmayıp malın da elinden rızası dışında çıktığını ispat etmelidir. Mesela; A katıldığı bir resepsiyonda paltosunu görevlilere teslim etmiş, görevli de emniyeti suistimal edip, paltoyu B isimli şahsa satıp teslim etmiştir. A bu durumda bu ikinci imkanı kullanarak taşınır davası açamaz. Çünkü mal elinden rızası ile çıkmıştır. A hali hazır zilyedin kötü niyetli olduğunu ispat ederek taşınır davası açabilir.