Soru: 101:İntifa Hakkının Sona Erme Sebepleri Nelerdir? (TMK 796)
Cevap :
*İntifa hakkı bir süreyle sınırlı olarak kurulmuşsa, sürenin dolmasıyla veya intifa hakkı sahibinin feragatiyle intifa hakkı sona erer. İntifa hakkı sahibinin geçerli yazılı bir terkin talebi ile terkin yapılır.
* İntifa hakkı sahibinin ölümüyle sona erer, mirasçılara intikal etmez. Tüzel kişilerde ise tüzel kişiliğin sona ermesi ile veya sürenin dolması ile sona erer. Tüzel kişiler lehine en fazla 100 yıl için intifa hakkı kurulabilir.
* Kamulaştırma ile sona erer; fakat alınan bedel üzerinde intifa hakkı devam eder, kamulaştırma kaldırılırsa yeniden kurulur. *Eşyanın tamamen yok olması halinde kendiliğinden sona erer. Malik, harap olan malı tekrar onarmak zorunda olmamakla beraber, onarırsa intifa hakkı yeniden doğar. *İntifa hakkından önce eşya üzerinde bir rehin tesis edilmişse, cebri icra ile taşınmaz paraya çevrilirken, alacağın miktarı temin edilemiyorsa, intifa hakkı terkinle sona erer.
*İntifalı eşyanın ortaklığın giderilmesi davası veya rehnin paraya çevrilmesi sebebiyle, satılması halinde, intifa hakkı sahibinin rızası olmadıkça, ihale ile intifa hakkı sona ermez, mevcudiyetini muhafaza eder.