A.Ş L.Ş Farkı & Tür Değiştirme

A.Ş L.Ş Farkı & Tür Değiştirme

LİMİTED ŞİRKETİN ANONİM ŞİRKETE DÖNüŞTüRüLMESİ 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’ nun (TTK) şirketler hukukuna getirdiği yenilikler göz önüne alındığında Anonim Şirketlerin Limited Şirketlere göre daha avantajlı konuma geçtiği görülmektedir. Bu avantajlardan yararlanmak için birkaç işlemle tür değişimi yapılması yani Limited Şirketin Anonim Şirkete dönüştürülmesi gerekmektedir. Tür değiştirme TTK’ nın 180 ile 194. maddeleri arasında hükme bağlanmıştır.
ANONİM ŞİRKETLER
LİMİTED ŞİRKETLER
1. Tek kişi ile kurulabilir. Ortak sayısı sınırsızdır.
1. Tek kişi ile kurulabilir. Azami ortak sayısı 50 kişidir.
2. 50.000.- TL Esas sermaye, 100.000.- TL Kayıtlı sermaye ile kurulabilir.
2. 10.000 TL Esas sermaye ile kurulabilir.
3. Tahvil çıkarılabilir.
3. Tahvil çıkaramazlar
4. Pay devri kolayca gerçekleştirilebilir. Noterden yapılma mecburiyeti yoktur. Hamiline yazılı pay senetlerinde teslim yeterlidir. Ticaret sicilde tescil mecburiyeti yoktur.
4. Şirket pay senedinin satışı genel kurul onayı gerekli olup satış noterden yapılmalıdır. Ticaret sicilden de tescil edilmesi gerekmektedir.
5. Şirket pay senedinin 2 yıl geçtikten sonra satılması durumunda elde edilen kazanç tutarı vergiye tabi değil.
5. Şirket hissesi kaç yıl sonra satılırsa satılsın elde edilen kazanç gelir vergisine tabi.
6. Halka açılma imkanı vardır.
6. Halka açılma imkanı yoktur.
7. Ortağın kamu borçlarından sorumluluğu yoktur. Anonim Şirketlerde ortağın vergi, SGK ve şirketin diğer borçlarından dolayı hiçbir sorumluluğu yoktur. Tek sorumluluğu taahhüt ettiği sermaye borcunu ödemesidir. Yönetim kurulu üyelerinin Amme alacaklarına karşı sorumluluğu sınırsızdır.
7. Ortağın kamu borçlarından sorumluluğu vardır. Şirketin Vergi, SGK primi borçlarının tahsil edilemeyen kısmından tüm malvarlığıyla sorumludur.
8. Şirket sözleşmesi ancak esas sermayenin yarısına tekabül eden ortakların kararıyla değiştirilebilir.
8. Şirket sermayesinde esas sermaye öngörülmemişse şirket ortaklarının 2/3 ünün kararıyla değiştirilebilir.
9. Sermayesi 250.000.- TL ve üstünde olan şirketler bir avukatla danışmanlık anlaşması yapmak zorundadır.
9. Limited şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu yoktur.
10. Ortakların şirkete verdiği emanet paralar, ödünçler, borçlar hiçbir koşul belirtilmeden hemen iade edilebilir.
10. Ortaklardan alınan tüm emanetler ve ödünç paralar, ancak tüm alacaklar ödendikten sonra geri ödenebilir.
11. Ana sözleşme değişikliği içeren genel kurul toplantılarında Bakanlık temsilcisi bulundurmak zorundadır.
11. Genel kurul toplantılarında bakanlık temsilcisi şartı yoktur.
12. Yevmiye, defteri kebir, Envanter, Yönetim kurulu karar, ortaklar pay, genel kurul toplantı ve müzakere defteri tutmak zorundadır. Yevmiye ve Yönetim kurulu karar defteri takip eden yılın 3. ayı sonuna kadar  noterden kapanış onayı şarttır.
Mevcut durumda kullanılmakta olan pay defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydı ile açılış onayı yapılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir.
12. Yevmiye, defteri kebir, Envanter, ortaklar pay, genel kurul toplantı ve müzakere defteri tutmak zorundadır. Yevmiye ve tutulması halinde müdürler kurulu  karar defteri takip eden yılın 3. ayı sonuna kadar noterden kapanış onayı şarttır.
Limited şirketlerde halen kullanılmakta olan pay defterleri ve ortaklar kurulu karar defterleri yeterli yaprakları bulunmak kaydı ile genel kurul toplantı ve müzakere defteri olarak kullanılmaya devam olunabilir.
Limited şirketlerde Müdür veya müdürler kurulunun şirket yönetimi ile ilgili olarak aldığı kararlar genel kurul toplantı ve müzakere defterine kaydedilebileceği gibi ayrı bir müdürler kurulu karar defteri de tutulabilir, tutulması halinde açılış ve kapanış onayları şarttır.
Buna göre http://vergirehberi.blogcu.com/limited-sirketin-anonim-sirkete-donusturulmesi/13814333 Limited şirketin, anonim şirkete dönüşümünde yapılması gereken bazı işlemler şöyledir; – Şirket müdürü veya müdürler kurulu tarafından tür değiştirme kararı alınacak. -Bilanço/Ara bilanço çıkartılacak. – YMM veya SMMM tarafından öz varlık tespit ile tescile tabi aktiflerin değer tespit raporu düzenlenecek. -Yeni kurulacak olan A.Ş.’nin esas sözleşmesi düzenlenecek. -Müdür/müdürler kurulu tarafından tür değiştirme planı hazırlanacak. – Müdür/müdürler kurulu tarafından tür değiştirme raporu hazırlanacak (KOBİ’lerde zorunlu değil). – Tür değiştirme iş ve işlemleri ortakların incelemesine açılacak. – Tür değiştirme planı ve eki esas sözleşme genel kurulun onayına sunulacak.